PIECZEMY PIERNICZKI - BLOGMAS 2016!

Hej!

Ten tydzień to ostatni "gwizdek" na pierniczki! Dalej kochani, bierzcie się do roboty!
Osobiście uwielbiam cienkie pierniki. Niestety im grubszy, tym mniej mi smakuje, dlatego też postanowiłam zrobić mniejszą porcję ciasta. Przepis, który wam przedstawiam jest na ok 50 szt :)





*500 g mąki pszennej
*300 g miodu
*100 g cukru
*100 g masła
* 1 jajko
*2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 łyżki przyprawy do piernika (ja jej nie użyłam - starłam laski cynamonu, anyż oraz goździki - daje to dużo lepszy smak i zapach)
*dodałam też ok 2 łyżeczek kakao - za jasne mi sie wydawały :)

Przygotowanie:

Miód i masło podgrzewamy w garnku, po rozpuszczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Połączyć suche składniki i dodać płynne. Wyrobić ciasto i do dzieła!

Lukier - białko połączyć z ok 400 g cukru pudru, zmiksować :)

Piec ok 10 min w 150 stopniach.






Comments

Post a Comment

Dziękuję za poświęcony czas! :)